HSP; meer aanvoelen dan je lief is vs. je intuïtie gebruiken als talent.

 

In deze blog vertel ik je graag over het aanvoelen van andere mensen: iets wat zowel een fijn en bijzonder talent is, als ook een zware en verdrietige last.

Niet gezien
Zolang ik mij kan herinneren, voel ik veel van andere mensen aan. Niet alleen de stemming of verstopte emotie, maar ook de verwachting die iemand heeft of het werkelijke gevoel over of bij een situatie.

Helaas heeft mijn omgeving me altijd verteld dat het niet klopte wat ik ‘dacht’; ik vulde zaken negatief in en dat was zeker niet de waarheid. Ik werd totaal niet gezien in wie ik was en wat voor talenten ik had (in het algemeen).
Je kunt je voorstellen dat ik mijn intuïtie, zoals ik het talent om anderen aan te voelen noem, lange tijd genegeerd heb. Telkens wanneer ik iets aanvoelde, vooral natuurlijk de minder prettige dingen, zei mijn verstand dat het niet klopte wat ik voelde, dat ik het negatief invulde. Mijn verstand herhaalde wat mij altijd was verteld door mijn omgeving.

Een aantal jaren geleden kreeg ik begeleiding bij mijn hoogsensitief zijn en werden zaken voor mij eindelijk helder. Ik werd gezien zoals ik was; hoogsensitief. En ik leerde stukje bij beetje omgaan met mijn gevoeligheid en vooral ook weer te luisteren naar mijn intuïtie en daarop te vertrouwen.

Talent
In mijn werk gebruik ik mijn goed ontwikkelde intuïtie om mijn klanten fijn op weg te helpen. Ik voel snel aan wat er aan de hand is en wat deze persoon nodig heeft om vooruit te komen. Ontzettend fijn! Ik zie dit zelf gelukkig ook echt als een bijzondere kwaliteit en gebruik het met liefde en toewijding.
Ook vertelt mijn intuïtie mij precies wat wel en niet goed voor mij is, wat een hoop ongemak kan voorkomen.

De keerzijde
De keerzijde is dat ik feilloos aanvoel hoe iemand over mij denkt of wat voor gevoel iemand bij ons contact heeft. Dit is soms erg moeilijk en ik probeer mijzelf daar ook tegen te beschermen.
Het is namelijk niet leuk te voelen dat de ander je niet begrijpt of een mening over je heeft die niet positief is.

Afgelopen week voerde ik een zakelijk gesprek met iemand en ik had steeds het gevoel mij te moeten verontschuldigen voor het feit dat ik zoveel vertelde (wat ik nodig vond, dus ik kwam er mee in tweestrijd). Ik had steeds de neiging de klok in de gaten te moeten houden, alsof ik op tijd stond. Na afloop van het gesprek, toen ik wegging bij de persoon waar ik een gesprek mee had, kon ik duidelijk voelen dat dit niet mijn gevoel was geweest, maar van de andere persoon. Het is lastig te voelen wat mijn gevoel is of dat van een ander wanneer ik in de situatie ben. Dat is erg verwarrend, wanneer ik ga denken dat het mijn gevoel is. Gelukkig kan ik het eenmaal uit de situatie goed plaatsen en loslaten wat niet van mij is.

Keuzes maken, daar waar het kan
Ik houd wel een vervelend gevoel over aan het aanvoelen van de ander. Daar kan ik uithalen dat ik mij niet prettig heb gevoeld in het gesprek en in de gaten houden dat dat een volgende keer niet weer gebeurd of mij afvragen of deze persoon wel degene is waar ik mee in gesprek wil zijn.
Gelukkig kan ik in veel situaties kiezen of ik in iemands gezelschap wil zijn, of ik met deze persoon een gesprek wil voeren of dat ik er liever voor kies in contact te zijn met een positievere energie.
Helaas zijn er ook situaties waarin ik deze keuze niet heb. Ik voel bijvoorbeeld ook negatieve energie door muren of ruimtes heen en deze personen kun je niet wegsturen en zelf weggaan kan ook niet altijd.

Beschermen
Goed gronden helpt mij goed bij mezelf te blijven en de energie van de ander los te laten; hiervoor zijn diverse oefeningen die goed kunnen helpen.
Gelukkig heb ik daarnaast goede ervaringen met het dragen en neerleggen van edelstenen, welke ondersteunen bij het weghouden van negatieve energie of het harmoniseren daarvan. Dit helpt mij goed. Hierover vertel ik je later graag meer.

In het kader van het aanvoelen van andere mensen, gebruik ik ook altijd de ‘weegschaal’, zoals ik beschreef in mijn blog ‘Prikkelverwerking; is jouw weegschaal in balans?’.
Ik kies er voor niet onnodig in contact te zijn met mensen die negatieve energie uitstralen, maar bewaar mijn energie en open houding voor die mensen die mijn energie positief beïnvloeden.

Op wat voor manier ga jij om met het aanvoelen van andere mensen? Ervaar je het doorgaans meer als talent of als last?

Jolanda.

Eerdere blogs die ik heb geschreven over hoogsensitiviteit en welke wellicht interessant voor je zijn:
Prikkelverwerking; Is jouw weegschaal in balans?
Bewust leven; HSP = Hip!
Overgevoelig voor geluid? Ik heb een gouden tip voor je!

Pin It on Pinterest

Share This