HSP en overgevoelig voor geluid? Ik heb een gouden tip voor je!

Als HSP komen alle prikkels ongefilterd bij je binnen. Lees ook mijn eerdere blog ‘HSP; prikkelverwerking’ als je wilt weten hoe dit werkt.
Alle prikkels komen bij je binnen; maar er zitten wel gradaties in gevoeligheid tussen verschillende prikkels. Zo kun je bijvoorbeeld extra gevoelig reageren op licht, geluid, gevoel of geur. Dit verschilt per persoon.

Zelf ben ik extra gevoelig voor geluid en licht.
Wanneer ik moe en overprikkeld ben, zijn dit dan ook de twee soorten prikkels die ik niet meer kan verdragen.

Zonnebril als prikkelbeperking tegen licht
Al jaren draag ik, zodra de zon maar enigszins schijnt, buiten een zonnebril. De zonnebril beperkt het licht waaraan ik word blootgesteld; het is een vorm van prikkelbeperking.
Mijn zonnebril is me ‘heilig’ en heb ik standaard in de auto liggen of bij me. Ik heb reserve exemplaren achter de hand voor als mijn favoriete zonnebril kapot gaat, want ik wil niet zonder mijn bescherming komen te zitten.

Oordopjes als prikkelbeperking tegen geluid
Een paar weken geleden ben ik gaan experimenteren met een, voor mij, nieuwe vorm van prikkelbeperking; ditmaal voor mijn gevoeligheid voor geluid.
Ik ben oordopjes gaan dragen in situaties waarin ik word blootgesteld aan veel geluid. Dat is me bijzonder goed bevallen en daarom deel ik graag mijn ervaringen met je.

Mijn ervaringen
School(plein)
De eerste omgeving die ik in gegaan ben met de oordopjes in, was het schoolplein en de school van mijn dochter. De voor mij heftige geluiden van gillende/gierende/roepende/zingende/huilende/lachende, tientallen door elkaar krioelende, kinderen op het schoolplein, werden goed gedempt. Wat een verschil: fijn!
Eenmaal binnen in de school, werden ook de praatgeluiden van ouders en kinderen gedempt.
Praten met mijn dochter, de juf of een andere ouder ging prima! Ik versta de ander heel goed (zolang je ook echt in een gesprekspositie bij elkaar staat; met weggedraaid hoofd of op afstand is het lastiger) en niemand heeft in de gaten dat ik oordopjes draag. Eerst was ik bang dat ik te hard praatte, want je hoort jezelf harder met oordoppen in. Ik ging toen zachter praten, maar dit bleek wel erg zacht te zijn. Gewoon normaal praten dus.

Supermarkt
De tweede omgeving waarin ik oordopjes ben gaan uitproberen, was de supermarkt.
Met de wekelijkse boodschappen ben ik toch gauw een half uur tot drie kwartier bezig en vaak haal ik dan ook nog gauw even wat bij 1 of 2 andere winkels die vlakbij de supermarkt zijn, waardoor ik een dik uur zoet ben. Tijdens het boodschappen doen klinkt er een ‘gezellig’ radiomuziekje op de achtergrond, welke ik nu gelukkig nog slechts gedempt hoor! Ook het geklets van de andere mensen die ook hun boodschappen halen, valt voor een groot gedeelte weg. Ik voel me een stuk dichter bij mezelf; super fijn! Ook hier geldt weer dat ik prima een gesprekje met iemand kan hebben; ik versta de ander prima.

Zwemles
De zwemles van mijn dochter is de derde omgeving die ik heb uitgeprobeerd met oordopjes in. Mijn dochter zwemt aan het eind van de middag, wanneer ik al aardig moe ben. Samen met veel andere ouders kijk ik naar de les door het raam van het zwembad. Veel mensen zijn druk met elkaar in gesprek tijdens het kijken en ook hier staat altijd ‘gezellig’ een aanwezig muziekje aan. Een pittige situatie iedere week voor mij. Ook hier doen de oordopjes goed hun werk! Als er mensen direct naast me zitten te kletsen, kan ik me helaas niet onttrekken aan dit gesprek. Maar het geroezemoes en de muziek worden wel gedempt. In de kleedkamer staan de andere mensen verder weg en daar merk ik ook echt dat ik dichter bij mezelf kan blijven door de oordopjes te dragen. Top!

Binnenspeeltuin
Vergeet ik bijna de binnenspeeltuin… maar ik denk dat je wel kunt raden dat ook daar de oordoppen me goed zijn bevallen.

Gebruik thuis
Omdat de oordopjes me zo goed bevallen buitenshuis, heb ik ook thuis geprobeerd of ik er wat mee kon.
Ik heb ze gedragen terwijl ik een webinar volgde, terwijl mijn dochter een paar meter verderop tv keek. Dit werkte prettig! De tv geluiden waren beduidend minder storend dan zonder oordoppen in. Ook had ik al geruime tijd last van het geblaf van het hondje van de buren. Ik kan erg slecht tegen zich herhalende geluiden; het buurhondje blaft rustig een half uur achterelkaar… vreselijk, daar krijg je mij echt gek mee.  Maar met oordoppen in, was ook dit probleem een stuk minder.

Ik draag de oordoppen niet altijd in bovengenoemde situaties, maar alleen als ik al een aardige portie prikkels te verwerken heb gekregen.

Je begrijpt dat ik inmiddels een extra setje oordoppen heb aangeschaft. Er ligt een setje in mijn auto, welke ik in doe voor en uit doe na de situaties waarin ik ze gebruik. En als ik ergens heenga zonder mijn auto, heb ik ook een setje in mijn handtas bij me.

Merk en eigenschappen oordopjes
Ik heb transparante ‘3M ClearEAR 20’ PartyPlug oordopjes aangeschaft met een filter dat zorgt voor een goede spraakverstaanbaarheid terwijl je ze draagt.
Deze oordoppen worden geleverd met een handig opbergdoosje om ze makkelijk en schoon mee te kunnen nemen. Ze zijn transparant, waardoor je ze onopvallend kunt dragen. Je kunt ze schoonmaken en hergebruiken, zodat je er lang plezier van hebt. De prijs van dit setje oordoppen is slechts €3,49 bij de Action.
Ik verwachtte niet teveel van de oordopjes eerlijk gezegd, gezien de prijs, maar een duurder setje aanschaffen kon altijd nog. Ze bevallen mij echter prima, dus ik houd het bij deze oordopjes.
Als je een ander merk wilt kopen; let er dan op dat het zogenaamde PartyPlug oordoppen betreft; oordopjes die gebruikt worden voor festivals en concerten.

Oorkappen voor kinderen
Heel toevallig kwam mijn dochter thuis met het verhaal dat ze op school last had van het gepraat in de klas, als ze zich ergens op wilde concentreren. Juf heeft haar toen oorkappen gegeven en dit vond ze heel fijn! Oorkappen doen hetzelfde als mijn oordopjes en zijn voor kinderen makkelijker in gebruik. Steeds meer kinderen gebruiken op school oorkappen; logisch met die volle (combinatie-)klassen van tegenwoordig. Zeker voor HSP kinderen de moeite van het uitproberen waard.

Ben je net als ik zo gevoelig voor geluid? Probeer oordoppen gewoon eens uit. Wie weet heb je er net zoveel baat bij als ik. Dat zou fijn zijn toch?

Pin It on Pinterest

Share This