Bewust leven; HSP = hip!

‘Bewust’ is een term die ik de laatste tijd overal om mij heen hoor en lees: ‘bewuste voeding’, ‘bewust leven’, ‘bewust ouderschap’…  Het lijkt een soort ‘hype’ te zijn.
Wat betekent bewust eigenlijk?
Bewust betekent iets weloverwogen doen; nadenken over zaken en niet zomaar iets doen. Je doet iets op een bepaalde manier met een reden.
Meer rekening houden met, vind ik een gevolg van bewuster leven.

Hoogsensitief = bewust
Grappig, ik als HSP doe mijn hele leven alles al ‘weloverwogen’; dus ‘bewust’. Ik bezit dus een eigenschap die momenteel helemaal ‘hip’ is!
Wat mij betreft een enorm fijne ontwikkeling voor de maatschappij dat steeds meer mensen bewust(er) gaan leven. Bewust/weloverwogen betekent namelijk ook dat je rekening houdt met anderen bijvoorbeeld  of nadenkt over waar of hoe iets gemaakt wordt, wat gezond is en wat niet enz. Een eigenschap  die voor mij en vast vele HSP’s met mij, heel normaal is. Maar waar we tegelijkertijd ook regelmatig in vast kunnen lopen, doordat we deze eigenschap niet (genoeg) in onze omgeving terugzien.

Valkuil
Een valkuil is dat we ons vervolgens gaan aanpassen en deze prachtige eigenschap minder gebruiken.
Als HSP ben je geboren met de eigenschap om dingen aan te voelen; je bent heel emphatisch.
Je voelt emoties en verwachtingen van andere mensen haarfijn aan, waardoor je precies weet hoe je het de ander naar de zin kunt maken of kunt geven wat hij/zij nodig heeft.  Je houdt daardoor automatisch veel rekening met de ander. Een prachtige kernkwaliteit als je ook leert om bewust naar jezelf en jouw behoeftes te kijken.
Doordat we zo prikkelgevoelig zijn, lees ook mijn blog ‘HSP; prikkelverwerking. Is jouw weegschaal in balans?’, zijn we automatisch gericht op de buitenwereld, terwijl de aandacht voor onze binnenwereld zich daardoor soms niet genoeg ontwikkeld. In hoeverre je aandacht voor je binnenwereld ontwikkelt, is afhankelijk van de omgeving waar je opgroeit.
Wanneer je automatisch erg gericht bent op de buitenwereld, het de ander graag naar de zin maakt en dat ook uitstekend kan, kan het gebeuren dat je teleurgesteld raakt wanneer je dit van anderen niet terugkrijgt. Voor jou is het vanzelfsprekend dat je aanvoelt hoe het met iemand gaat en wat diegene nodig heeft, maar die ander is vaak niet uitgerust met deze eigenschap en voelt dat bij jou dus niet aan. Je verwacht iets, dat de ander je niet kan geven.  Je hebt een persoonseigenschap of niet…. en die ander heeft het dus niet in dit geval. Daar kan die ander niets aan doen; zonder de eigenschap zal hij/zij je nooit kunnen geven wat jij verwacht. (Vaardigheden kun je leren, eigenschappen bezit je.) Keer op keer teleurstelling voelen in situaties  waarin je niet krijgt wat je verwacht, kan er toe leiden dat je op een gegeven moment zelf ook geen rekening meer wilt houden met anderen. Je doet bewust dingen anders in het contact, negeert je natuurlijke manier van inspringen op de behoeften van anderen. Je gedraagt je afstandelijk. Ook dit zal niet prettig voelen; je past je namelijk aan aan iets waar je zelf allergisch voor bent. Dat lost het onaangename gevoel niet op.

Wat helpt
Wat wel helpt is aandacht besteden aan het ontwikkelen van je binnenwereld. Wat voel jij ergens bij? Wat doet dat met je? Wat zijn jouw wensen, kwaliteiten en behoeftes?  Hoe beter jij jezelf leert kennen, hoe bewuster (ja daar is ons hype woord weer) jij kunt omgaan met situaties op het gebied van emphatie.
Zo kun je leren aan de ene kant wel rekening te blijven houden met anderen, maar aan de andere kant niet over je eigen grenzen te gaan en jezelf tekort te doen. Je leert een nieuwe balans te vinden in bewust zijn.

Makkelijk is deze weg niet; ik heb hem zelf bewandeld en blijf hierin nog steeds leren.
‘Verander wat je niet kunt accepteren, maar accepteer wat je niet kunt veranderen’ is een prachtige uitdrukking die hier goed bij past.
Je kunt veranderen hoe jij omgaat met de voor jou moeilijke situaties, maar zult moeten accepteren dat de ander niet kan veranderen op dit gebied van emphatie.
Denk er maar eens over na en schroom niet om begeleiding van mij, of een andere professioneel begeleider, in te schakelen wanneer je daar behoefte aan hebt.

Pin It on Pinterest

Share This